Ponuda

Stranica sa ponudom je središnji dio naše web stranice. Osim što prikazuje događaje iz naše ponude, ponuda ujedno služi za izradu listića.

Sadržaj

Otvaranje ponude

Ponudi pristupaš tako da klikneš na neku od stavki u meniju menija ponude i rezultata. Popis događaja koji će biti prikazani u ponudi sastavljaš sam putem tog izbornika. Više o tome možeš pronaći u tekstu koji govori o spomenutom meniju: Meni ponude i rezultata.

Od čega se ponuda sastoji

Za početak pogledajmo od kojih dijelova središnji dio s ponudom sastoji. Slijedeća slika prikazuje jednu tipičnu ponudu:

Ponuda

Nabrojimo dijelove od kojih se prikazani dio sastoji:

 • na samom vrhu nalazi se zaglavlje u kojem je s desne strane tražilica-filter. Upisivanjem naziva ili broja događaja filtrira se, tj. prikazuje se na ekranu samo taj događaj.
 • ispod zaglavlja, nalazi se popis događaja, koji je organiziran na slijedeći način:
  • sport – velika slova na tamno plavoj podlozi predstavljaju naziv sporta
  • grupa događaja – malo manja slova na svjetlijoj podlozi su naziv grupe događaja
  • tipovi klađenja – na svijetlo plavoj podlozi su naziv tipa klađenja i ujedno zaglavlje tabele koja slijedi
  • popis događaja – tabela sa popisom događaja sadrži slijedeće stupce:
   • broj događaja
   • naziv događaja
   • vrijeme početka događaja
   • popis koeficijenata
   • broj specijalnih igara upisan u zagradi – npr: (+64)
  • komentar – ispod popisa događaja se može nalaziti i komentar koji se odnosi na prethodnu tabelu

Filtriranje događaja

Za svaki događaj u ponudi može postojati više načina klađenja, pri čemu načine klađenja dijelimo na osnovne tipove klađenja, bitne igre i specijalne igre. Kada prvi puta otvori ponudu ona će radi bolje preglednosti prikazivati samo osnovne tipove klađenja. Prikaz ostalih tipova igre možeš sam uključiti.

Opcija putem koje se vrši filtriranje ponude na ovaj način se nalazi u naslovu sporta, kao što to prikazuje slijedeća slika:

Filtriranje događaja

Na desnoj strani naslova možeš vidjeti tri zelene lampice naslovljene

 • sve igre – odabirom ove opcije biti će prikazane sve igre u danom sportu
 • bitne igre – odabirom ove opcije biti će prikazane osnovne i bitne igre
 • osnovne igre – kada je odabrana samo ova opcija, u ponudi će biti prikazane samo osnovne igre

Dvostruka strelica, koja se nalazi na sasvim desnoj strani, služi za prikaz ili skrivanje detaljnog popisa svih specijalnih igara koje postoje u promatranom sportu. Ako klikneš na nju, biti će prikazan spomenuti popis, kakav je prikazan slijedećom slikom:

Detaljni popis svih specijalnih igara

Na slici možeš vidjeti da su odabrane samo neke od specijalnih igara. U takvom slučaju lampica “sve igre” nije upaljena.

Istog trenutka čim klikneš na neku od kvačica, ponuda će se odmah prilagoditi novim postavkama filtera, te će sakriti ili prikazati tabelu sa novim novom tipom igre.

U kojim slučajem za promatrani sport ne postoji niti jedna specijalna igra, tada se u naslovu tog sporta ne prikazuju zelene lampice niti dvostruka strelica.

Prikaz svih specijalnih igara za neki događaj

Tabela sa popisom događaja u svojem sasvim desnom stupcu prikazuje broj svih igara koje se za neki događaj mogu uplatiti. Slijedeća slika na prikazuje jedan redak iz ponude:

Redak iz ponude

Redak prikazuje utakmicu Espanyol-Deportivo za koju postoji ukupno 72 tipa igara – to nam govori sasvim desni stupac u kojem piše (+72). Popisu svih igara za promatrani događaj možeš pristupiti tako da klikneš na naslov događaja ili na broj igara (+72). Slijedeća slika prikazuje taj popis:

Popis svih igara za promatrani događaj

Primjeti da se promijenilo zaglavlje: sada se u njemu nalazi tipka za povratak na normalan prikaz.

Izrada listića

Kao što je u uvodnom dijelu teksta spomenuto, ponuda je središnje mjesto sa kojeg počinje izrada listića. S obzirom da se radi o složenoj temi, o izradi listića ima više govora u zasebnom tekstu koji opisuje sve detalje koji su za to vezani (vidi Izrada listića). Ovdje ćemo se dotaknuti samo detalja povezanih za okvir ponude.

Da bi dodali neki događaj na listić jednostavno klikni na koeficijent na koji se želiš kladiti. Ćelija u koju je koeficijent upisan će promijeniti boju, što ti govori da je događaj uspješno dodan na listić. Ako kojim slučajem ponovo klikneš na taj isti koeficijent, događaj će biti uklonjen sa listića. Možeš kliknuti i na neki drugi koeficijent u istom retku, pri čemu će prethodno odabrani koeficijent biti zamijenjen novim.

Pojasnimo to slijedećim primjerom:

Interesira nas klađenje na utakmicu Espanyol-Deportivo i to na tip igre Zbroj golova (-3+) u 90′ minuti. Za početak ćemo odabrati tip z1, čiji koeficijent iznosi 1,75 – kliknut ćemo na odgovarajuću ćeliju:

Izrada listića

Događaj će u ovom trenutku biti dodan na listić, a ćelija će promijeniti boju u tamniju plavu. Boja ćelije nam signalizira da se promatrani koeficijent nalazi na listiću.

Izrada listića

Nakon toga smo se predomislili, te ipak odlučujemo da ćemo se kladiti na tip z2, koji ima koeficijent 3,50 – kliknemo na ćeliju u kojoj se taj koeficijent nalazi:

Izrada listića

Prethodno označeni koeficijent z1 1,75 mijenja boju nazad u standardnu boju pozadine, dok koeficijent z2 – 3,50 na koji smo upravo kliknuli dobiva novu boju koja označava da se sad on nalazi na listiću.

Na kraju se odlučujemo da se ipak nećemo kladiti na promatranu utakmicu, te ponovnim klikom na koeficijent z2 – 3,50 događaj uklanjamo sa listića.

Izrada listića

Događaji se sa listića mogu ukloniti i na samom listiću, što je opisano u zasebnom tekstu – vidi Izrada listića

Loto ponuda

Tabela koja prikazuje loto ponudu izgleda bitno drugačije od tabela koje prikazuju ostale sportove. Svaki redak u tabeli predstavlja jedno loto izvlačenje, pri čemu se ispod retka nalaze sve loptice tog lota. Prije no što nastavimo pogledajmo primjer jednog takvog retka:

Loto ponuda

Redak iz gore prikazanog primjera se odnosi na 76. kolo španjolskog lota koje će se održati 23.09.2017. u 17:00 sati. Koeficijenti koji su ispisani u tabeli određuju dobitak koji će igrač ostvariti ako pogodi broj loptica zadan u zaglavlju. Na primjer koeficijent 50,00 se odnosi na dvije pogođene loptice.

Loptice koje se nalaze ispod retka tabele služe za izradu listića. Kada klikneš na neku od loptica ona će se ponašati kao da si kliknuli na neki koeficijent kod nekog od drugih sportova (npr. nogometa).

Moglo bi te zanimati…

Mogli bi te zanimati slijedeći tekstovi: