Teletext

Okvir za praćenje teleteksta vam omogućuje da on-line pratite isti teletekst koji možete pratiti na televiziji. Teletekst on-line ne samo da pregledniji i lakši za navigaciju od onoga koji se prikazuje na TV-u, već vam promjene donosi istog trenutka kada su se dogodile. S obzirom da teletext koristi neke naprednije opcije okvira, bilo bi dobro da pročitate tekst o upravljanju okvirima.

Kako doći do teleteksta

Okvir za pregled teleteksta je pokrenut automatski i nalazi se na dnu desnog stupca naše web stranice. Ako ga kojim slučajem ugasite, možete ga ponovo pokrenuti putem linka koji se nalazi uz gornji rub ekrana (lijevo od sata).

Dijelovi okvira

Okvir za prikaz teleteksta mijenja svoj izgled ovisno o stupcu u kojem se trenutno nalazi. Bez obzira na to, okvir se uvijek sastoji od slijedećih dijelova:

  1. zaglavlja okvira
  2. popisa stranica – trenutno aktivna stranica označena je drugom bojom
  3. popisa podstranica – popis prikazuje umanjene sličice podstranica
  4. slika trenutno aktivne podstranice

Kada je okvir prikazan u desnom stupcu web stranice, popis stranica je prikazan lijevo od slike aktivne stranice, dok se popis podstranica nalazi ispod.

Ako se pak okvir nalazi u središnjem stupcu ili je uključen prikaz preko cijelog ekrana, popis stranica se nalazi iznad slike aktivne stranice, dok je popis podstranica s njezine desne strane:

Navigacija

Navigacija među stranicama i podstranicama je krajnje jednostavna: jednostavno kliknete na stranicu ili podstranicu koja vas zanima. U slučaju ako sve podstranice ne stanu istovremen na ekran, na okviru se pojavljuju strelice putem kojih možete doći do željene podstranice:

Osim korištenja miša za navigaciju, stranice i podstranice možete mijenjati i putem strelica na tipkovnici (gore-dolje, lijevo-desno):

Osvježavanje prikaza

Teletekst stranice koje prikazuju rezultate događaja u tijeku često mijenjaju svoj sadržaj, kako bi mogli ažurno pratiti svaku promjenu. Svaki puta kada se nešto promijeni na trenutno prikazanoj teletekst stranici, oko slike se pojavljuje crveni okvir koji brzo nestane. Time vam teletekst želi privući pažnju i dati vam do znanja da je došlo do promjene.

Prikaz u zasebnom prozoru

Okvir za teletekst možete izdvojiti u zaseban prozor. Ako otvorite više teletext prozora, moći ćete pratiti više različitih podstranica istovremeno. Okvir možete izdvojiti u zasebni prozor putem ikona u njegovom zaglavlju – više o ovome možete saznati u tekstu o upravljanju okvirima.

Prikaz preko cijelog ekrana

Kako bi ovaj okvir što više približili pravom teletekstu, omogućeno je njegovo otvaranje preko cijelog ekrana. Prikaz preko cijelog ekrana aktivirate putem ikone u zaglavlju okvira – više o ovome možete saznati u tekstu o upravljanju okvirima

Moglo bi vas zanimati…

Mogao bi vas zanimati jedan od slijedećih tekstova: