Okvir za izradu listića

U ovom poglavlju ćemo vas upoznati sa dijelovima okvira koji služi za sastavljanje listića.

No prije no što vam otkrijemo sve tajne ovog okvira, želimo vas upozoriti na druga poglavlja koja se bave sličnim temama:

Dijelovi okvira za izradu listića

Ne sumnjamo da ste već i sami ovladali korištenjem ovog okvira, te ste ovdje kako bi utvrdili gradivo i još bolje ga upoznali. Kao što znate, ovaj okvir se nalazi uz desni rub naše web stranice i sastoji se od slijedećih dijelova:

 1. tipke za upravljanje okvirom
 2. kartice za pristup ostalim listićima
 3. čarobnjak za izradu listića
 4. popis događaja i koeficijenata
 5. popis grupa kombinacija za sistemske listića
 6. sažetak listića
 7. tipke za spremanje i brisanje listića

U poglavljima koja slijede opisati ćemo svaki od navedenih dijelova listića. Iznimka od ovoga su tipke za upravljanje okvirom, koje su opisane u zasebnom poglavlju koje govori o toj temi – vidi tekst Upravljanje okvirima

Kartice za pristup ostalim listićima

Na samom vrhu okvira za izradu listića nalaze se četiri kartice. Ove kartice omogućuju istovremenu izradu do četiri različita listića. Kartice funkcioniraju slično kao kartice u web preglednicima. Probajte kliknuti na jednu od njih i biti će vam prikazan novi prazan listić. Ponovo kliknite na karticu koja je prethodno bila aktivan i dobit ćete listić koji se maločas sastavljali.

Čarobnjak za izradu listića

Dodavanje parova na listić možete prepustiti našem čarobnjaku koji će umjesto vas pretražiti ponudu i na listić automatski dodati željeni broj parova.

Kakav listić želite da vam čarobnjak sastavi određujete pomoću slijedećih kontrola:

 • horizontalni kliznik – pomicanjem značke lijevo-desno birate koliko događaja želite da vam čarobnjak doda na listić
 • kvačica “današnji listić” – ako postavite ovu kvačicu, čarobnjak će na listić dodati samo događaje iz današnje ponude

Kada podesite kakav listić želite, kliknite na tipku sa žutom zvjezdicom

Popis događaja i koeficijenata

Središnji dio listića je zauzeo popis događaja i koeficijenata koje ste dodali na listić. Svaki redak u popisu se sastoji od slijedećih dijelova:

 1. tipke “x” za uklanjanje događaja sa listića
 2. kvačice putem koje označavate sistemske događaje
 3. ime događaja
 4. dana na koji se događaj održava
 5. tipa na koji ste se kladili
 6. koeficijenta na koji ste se kladili

Popis grupa kombinacija za sistemske listiće

Ovaj popis se pojavljuje samo ako izrađujete sistemski listić. Popis sadrži grupe kombinacija među kojima odabirete one na koje se želite kladiti. Svaki redak se sastoji od slijedećih dijelova;

 1. kvačice putem koje odabirete želite se kladiti na prikazanu grupu ili ne
 2. imena grupe kombinacije – ime se sastoji od ukupnog broja događaja, broja događaja koji moraju biti dobitni da bi grupa kombinacija bila dobitna, te u zagradi ukupnog broja mogućih kombinacija
 3. uplatu po jednoj kombinaciji
 4. uplatu za cijelu grupu kombinacija

Vrijednosti obiju uplata možete mijenjati po vlastitoj želji.

Sažetak listića

U sažetku listića su prikazani brojčani podaci kao što je ukupni koeficijent, porez, potencijalni dobitak. U njemu se nalazi i rubrika za unos iznosa koji želite uplatiti. Popis podataka koji se prikazuju u sažetku listića se prilagođava tipu listića koji izrađujete. Slijedeća slika prikazuje sažetak jednog listića:

Tipke za spremanje i brisanje listića

Na samom dnu listića se nalaze dvije tipke. Prva na kojoj piše “SPREMI” služi za spremanje listića, tj. njegovo slanje u našu centralu. Desno od tipke SPREMI nalazi se manja tipka za brisanje sadržaja trenutno prikazanog listića. Nju ćete pritisnuti kada želite krenuti iz početka sa izradom novog listića.