Ponuda

Stranica sa ponudom je središnji dio naše web stranice. Osim što prikazuje događaje iz naše ponude, ponuda ujedno služi za izradu listića.

Otvaranje ponude

Ponudi pristupate tako da kliknete na neku od stavki u meniju menija ponude i rezultata. Popis događaja koji će biti prikazani u ponudi sastavljate sami putem tog izbornika. Više o tome možete pronaći u tekstu koji govori o spomenutom meniju: Meni ponude i rezultata.

Od čega se ponuda sastoji

Za početak pogledajmo od kojih dijelova se okvir s ponudom sastoji. Slijedeća slika prikazuje jednu tipičnu ponudu:

Dijelovi ponude

Nabrojimo dijelove od kojih se prikazani okvir sastoji:

 • na samom vrhu okvira nalazi se zaglavlje slijedećeg sadržaja:
  • u lijevom gornjem kutu se nalazi naslov okvira “PONUDA”
  • ispod naslova okvira nalazi se tražilica, putem koje možete pretraživati trenutno prikazani popis događaja, o čemu će biti više riječi kasnije
  • u desnom gornjem kutu se nalazi grupa tipaka za upravljanje okvirom
  • ispod grupe tipaka je smješten padajući izbornik iz kojeg možete odabrati način na koji su događaji u ponudi grupirani
 • u središnjem dijelu okvira, ispod zaglavlja, nalazi se popis događaja, koji je organiziran na slijedeći način:
  • sport – velika slova na tamno plavoj podlozi predstavljaju naziv sporta
  • grupa događaja – malo manja slova na svjetlijoj podlozi su naziv grupe događaja
  • tipovi klađenja – još nešto manja slova na svjetlo plavoj podlozi su naziv tipa klađenja i ujedno zaglavlje tabele koja slijedi
  • popis događaja – tabela sa popisom događaja sadrži slijedeće stupce:
   • broj događaja
   • naziv događaja
   • vrijeme početka događaja
   • popis koeficijenata
   • broj specijalnih igara upisan u zagradi – npr: (+57)
  • komentar – ispod popisa događaja se može nalaziti i komentar koji se odnosi na prethodnu tabelu

Filtriranje događaja

Za svaki događaj u ponudi može postojati više načina klađenja, pri čemu načine klađenja dijelimo na osnovne tipove klađenja, bitne igre i specijalne igre. Kada prvi puta otvorite ponudu ona će radi bolje preglednosti prikazivati samo osnovne tipove klađenja. Prikaz ostalih tipova igre možete sami uključiti.

Opcija putem koje se vrši filtriranje ponude na ovaj način se nalazi u naslovu sporta, kao što to prikazuje slijedeća slika:

Specijalne igre

Na desnoj strani naslova možete vidjeti tri zelene lampice naslovljene

 • sve igre – odabirom ove opcije biti će prikazane sve igre u danom sportu
 • bitne igre – odabirom ove opcije biti će prikazane osnovne i bitne igre
 • osnovne igre – kada je odabrana samo ova opcija, u ponudi će biti prikazane samo osnovne igre

Dvostruka strelica, koja se nalazi na sasvim desnoj strani, služi za prikaz ili skrivanje detaljnog popisa svih specijalnih igara koje postoje u promatranom sportu. Ako kliknete na nju, biti će prikazan spomenuti popis, kakav je prikazan slijedećom slikom:

Filter ponude - prikazan

Na slici možete vidjeti da su odabrane samo neke od specijalnih igara. U takvom slučaju lampica “sve igre” nije upaljena.

Istog trenutka čim kliknete na neku od kvačica, ponuda će se odmah prilagoditi novim postavkama filtera, te će sakriti ili prikazati tabelu sa novim novom tipom igre.

U kojim slučajem za promatrani sport ne postoji niti jedna specijalna igra, tada se u naslovu tog sporta ne prikazuju zelene lampice niti dvostruka strelica.

Poredak događaja

U uvodnom dijelu ovog teksta spomenut je padajući izbornik putem kojeg možete sami odrediti redoslijed kojim su događaji organizirani na ponudi. Slijedeća slika prikazuje takav meni kada je otvoren:

Ponuda - poredak

Pogledajmo koje stavke meni sadrži:

 • Grupa događaja, pa tipovi klađenja – događaji su u ponudi grupirani po sportu kojem pripadaju, zatim po grupi događaja (tj. natjecanju), te na kraju prema tipu igre (ova stavka će biti odabrana kada prvi puta otvorite ponudu)
 • Tipovi klađenja, pa grupe događaja – za razliku od prethodne stavke, ovdje su su događaji grupirani prvo prema tipu igre, a zatim prema grupi događaja (tj. natjecanju)
 • Po vremenu (prilagođeno za Uzmi ili Ostavi) – kada je odabrana ova opcija događaji su grupirani samo prema sportu i tipu igre – grupa događaja se uopće ne prikazuje

Predlažemo vam da isprobate svaki od ponuđenih poredaka i vidite koji vam više odgovara.

Prikaz svih specijalnih igara za neki događaj

Tabela sa popisom događaja u svojem sasvim desnom stupcu prikazuje broj svih igara koje se za neki događaj mogu uplatiti. Slijedeća slika na prikazuje jedan redak iz ponude:

pristup specijalkama

Redak prikazuje utakmicu Palermo-Roma za koju postoji ukupno 73 tipova igara – to nam govori sasvim desni stupac u kojem piše (+73). Popisu svih igara za promatrani događaj možete pristupiti tako da kliknete na naslov događaja ili na broj igara (+73). Slijedeća slika prikazuje taj popis:

popis svih specijalki

Primijetite da se promijenilo zaglavlje: sada se u njemu nalazi tipka za povratak na prethodno prikazani popis.

Izrada listića

Kao što je u uvodnom dijelu teksta spomenuto, ponuda je središnje mjesto sa kojeg počinje izrada listića. S obzirom da se radi o složenoj temi, o izradi listića ima više govora u zasebnom tekstu koji opisuje sve detalje koji su za to vezani (vidi Izrada listića). Ovdje ćemo se dotaknuti samo detalja povezanih za okvir ponude.

Da bi dodali neki događaj na listić jednostavno kliknite na koeficijent na koji se želite kladiti. Ćelija u koju je koeficijent upisan će promijeniti boju, što vam govori da je događaj uspješno dodan na listić. Ako kojim slučajem ponovo kliknete na taj isti koeficijent, događaj će biti uklonjen sa listića. Možete kliknuti i na neki drugi koeficijent u istom retku, pri čemu će prethodno odabrani koeficijent biti zamijenjen novim.

Pojasnimo to slijedećim primjerom:

Interesira nas klađenje na utakmicu Palermo-Roma i to na tip igre Zbroj golova (-3+) u 90′ minuti. Za početak ćemo odabrati tip z1, čiji koeficijent iznosi 1,80 – kliknuti ćemo na ćemo na odgovarajuću ćeliju:

Događaj će u ovom trenutku biti dodan na listić, a ćelija će promijeniti boju u tamniju plavu. Boja ćelije nam signalizira da se promatrani koeficijent nalazi na listiću.

Nakon toga smo se predomislili, te ipak odlučujemo da ćemo se kladiti na tip z2, koji ima koeficijent 3,30 – kliknemo na ćeliju u kojoj se taj koeficijent nalazi:

Prethodno označeni koeficijent z1 1,80 mijenja boju nazad u standardnu boju pozadine, dok koeficijent z2 – 3,30 na koji smo upravo kliknuli dobiva novu boju koja označava da se sad on nalazi na listiću.

Na kraju se odlučujemo da se ipak nećemo kladiti na promatranu utakmicu, te ponovnim klikom na koeficijent z2 – 3,30 događaj uklanjamo sa listića.

Događaji se sa listića mogu ukloniti i na samom listiću, što je opisano u zasebnom tekstu – vidi Izrada listića

Loto ponuda

Tabela koja prikazuje loto ponudu izgleda bitno drugačije po tabela koje prikazuju ostale sportove. Svaki redak u tabeli predstavlja jedno loto izvlačenje, pri čemu se ispod retka nalaze sve loptice tog lota. Prije no što nastavimo pogledajmo primjer jednog takvog retka:

Redak iz gore prikazanog primjera se odnosi na 6. kolo španjolskog lota koje će se održati 17.01.2015. u 19:00 sati. Koeficijenti koji su ispisani u tabeli određuju dobitak koji će igrač ostvariti ako pogodi broj loptica zadan u zaglavlju. Na primjer koeficijent 50,00 se odnosi na dvije pogođene loptice.

Loptice koje se nalaze ispod retka tabele služe da izradu listića. Kada kliknete na neku od loptica ona će se ponašati kao da ste kliknuli na neki koeficijent kod nekog od drugih sportova (npr. nogometa).

Ispis ponude

Trenutno prikazanu ponudu možete ispisati putem ikone printera koja se nalazi u desnom gornjem kutu zaglavlju okvira. Pogledajmo slijedeću sliku:

ispis 1

Čim kliknemo na spomenutu ikonu u novom prozoru će biti prikazana ponuda u obliku prilagođenom za ispis. Automatski će biti prikazan i prozorčić sa postavkama pisača.

Moglo bi vas zanimati…

Mogli bi vas zanimati slijedeći tekstovi: